Ден на детето

Ден на детето

DSC_0075 DSC_0074 DSC_0069 DSC_0088

Честит празник на всички деца и на всички, запазили детското в себе си!

Този ден е много специален за мен, дори го изживявам като по-необикновен от собствените ми празници. Човек би се почудил защо. Защото за мен детският свят е толкова различен от този на големите, толкова чист и неподправен, че заслужава специално внимание, а и време за размисъл. Замисляли ли сте се какво ви дават децата, какво представляват, какво изживяват, мислят и чувстват? Те са онази част от обществото, която винаги е искрена (е, понякога даже болезнено); винаги е толкова чиста, пряма, мъдра и не на последно място – естествено щастлива, топла и обичаща. Струва ви се, че мъдрост не е качество на малките, а на порасналите. Определено съм на мнение, че децата крият една вродена мъдрост, от която всеки от нас може само да се учи. Те са и онези, които могат да се смеят истински и от душа – с неподправена усмивка. Ами любовта? Кой друг може да ви дари с толкова чиста любов и да се наслаждава на топла прегръдка повече от едно дете?

В този ден, бих искала да благодаря на всички деца за уроците, които ни дават – на нас възрастните (стига ние да искаме да ги чуем); за усмивките, които винаги могат да разтопят хората, които все още имат душа; за смеха, който може да ни накара да се смеем; за откровеността, която макар и понякога болезнена, може да ни накара да се замислим над собственото си поведение, а и ако сме достатъчно зрели – да променим; за желанието им да ни успокоят или просто да ни дарят с прегръдка в момент, в който виждат, че ни е трудно; за желанието да ни зарадват по начина, по който само те могат – с малки жестове. Благодаря им най-вече затова, че ги има! Благодаря им и затова, че са ни учители – колкото ние на тях, толкова и те на нас! Благодаря им за предизвикателствата, които поставят пред нас, както и за търпението им в моментите, в които ние не знаем как да постъпим, защото не сме подготвени като възрастни и родители!

Тази тема винаги ме е вълнувала, защото освен размислите, се опитвам да намеря тези детски черти във възрастните. Иска ми се те да се съхраняват по-дълго във времето, да не се губят и да се заменят с други, които не носят и частица от чистотата, искреността и детската обич! Обичам ви, деца! Радвам ви се и искам все повече възрастни да приличат поне за малко на вас!

 

2 thoughts on “Ден на детето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *